
Part 5 – Appointment of Honorary Aldermen  

  

 

7. APPOINTMENT OF HONORARY ALDERMEN 
 

The Council has established criteria for the appointment of Honorary Aldermen. The 
criteria takes account of Section 249 of the Local Government Act 1972 and local 
practice. 
 

 

• The title ‘Honorary Alderman’ can be conferred on someone no longer a 
Member of the Council who has “in the opinion of the Council rendered 
eminent services to the Council”.    

 

• The Council resolution requires a two-thirds majority of those voting at a 
meeting specially convened for the purpose.   
 

• Nominees should be former councillors and have not less than 16 years’ 
service (normally this would mean re-election on at least four occasions) with 
the Council or its constituent authorities and should normally be a resident of 
the Borough. 
 

• There should be no specific criteria for offices held with the authority. 
 

• The Extraordinary Meeting to bestow the honour should not be on the same 
day as the Annual Council Meeting. 

 

• Honorary Alderman may attend and take part in civic events but shall not 
have the right to claim allowances.  Whilst an Alderman does not have the 
right to attend meetings of the relevant bodies set out in the Council’s 
Constitution, an Alderman may ask the relevant body to attend and address 
the meeting on an item of business included on the agenda. At council 
meetings an Alderman may ask to speak on only one item per meeting, 
subject to the other rules of debate set out in the Council’s Procedures Rules.  
 

• Honorary Aldermen may be selected by the Council to represent it on outside 
bodies to which it is asked to make nominations.    

 
 
 
 


